top of page
  • Yazarın fotoÄŸrafıUÄŸur Uçar

Influencer Pazarlamada Önemli Tanımlar ve Kampanya Planlama

İlk Influencer kampanyanda kullanabileceğin Influencer Campaign Checklist dosyasını ücretsiz indirmek için hemen aşağıdaki dosyaya tıklayabilirsin.

Influencer Campaign Checklist - MarketerLens
.xlsx
XLSX dosyasını indir • 30KB


Influencer pazarlama son 6-7 yıldır pazarlamacıların önemli gündemlerinden biri. Giderek büyümekte olan bu kanal markaların ilgisini üzerinde tutmaya devam ediyor. Bugün Influencer Pazarlama'nın ne olduğunu ve neden önemli olduğunu detaylandırıp devamında bu tür kampanyaların nasıl yürütüldüğünü örneklerle açıkladım. Ayrıca sürecin daha iyi anlaşılabilmesi için influencer türlerine ve önemli analitik terimlere yer verdim.


Aşağıda Google Trends'den çektiğim Influencer ve Influencer Marketing keyword'lerine olan ilgi verisi mevcut. Son yıllarda belki de pandemide kısılan bütçeler sebebiyle ilginin bir miktar azaldığı görülüyor.



Influencer Pazarlama nedir?


Influencer’lar, çeşitli konularda bir grup insanın davranışlarını etkileme gücüne sahip kişiler ya da organizasyonlardır. Influencer Pazarlama ise, bu etki sahibi insanlarla partnerlikler oluşturulmasına dayanan bir ürün yerleştirme programıdır. Sosyal medya pazarlaması alt kategorisi olarak değerlendirmek mümkündür.


Temel Influencer Tanımlamaları


Influencer'ın tanımını yukarıda yaptık peki "Influencer" kelimesinin Türkçe'si yok mudur? Fenomen gibi alternatifler Influencer kavramının karşılığını ne yazık ki verememektedir. Fenomen yüksek takipçili kişilere denir, örneğin sürekli küfür içerikli postlar paylaşan bir mizah sayfası fenomen olarak nitelendirilebilir ancak bir uzmanlık alanı yoktur ve kötü şöhretinden ötürü markaların ilgisini çekmez. Bu yüzden influencer'a denk görmek yanlış olacaktır.


Influencer çeşitleri aşağıdaki gibidir.


Makro Influencer’lar

Online varlığı çok iyi bilinen ve geniş kitlelere hitap eden influencer’lardır. 100.000 üstünde organik takipçisi olan influencer’lar bu kategori altında değerlendirilir. Yüksek bütçeli kampanyalar için uygunlardır.


Mikro Influencer’lar

1000 ila 100.000 arası takipçiye sahip mikro influencer’lar daha kesin tanımları olan ve spesifik bir kitleye erişebilen, alanlarında uzman kişilerdir. Genelde etkileşim oranları makro influencer’larınkinden daha güçlüdür ve bütçe olarak çok daha düşük miktarlar gerektirir.


Nano Influencer’lar.

Nano influencer’lar düşük takipçili, çok yüksek etkileşimli hesaplardır. Niş ve lokal toplulukların takip ettiği, 1000’den az takipçisi olan hesaplardır.

 

Influencer’larla çalışırken bilinmesi gereken bazı değişkenler vardır. Ne tür bir kampanya ya da çalışma yapıyor olursanız olun KPI’larınızı belirlemenizde bu terimleri bilmek size büyük fayda sağlayacaktır.


Uzmanlık (Expertise): İçeriğiniz influencer’ın kitlesiyle uyumlu mu?

Demografi: Ürününüzün kitlesi, influencer’ın takipçi demografisiyle benzer mi_

Erişim (Reach): Influencer, sizin kitlenizde aynı kanalda mı konuşuyor?

Şöhret (Notoriety): Bu influencer sevilen biri mi? Medyada hakkında olumsuz haberler var mı?


Influencer Pazarlama Neden Önemli


Son yıllarda influencer’lara ve influencer pazarlamaya olan ilgi global ölçekte artmakta.

  • Pazarlamacıların önemli çoÄŸunluÄŸu influencer’lardan gelen lead’lerin daha kaliteli olduÄŸunu söylüyorlar

  • Sosyal medya kullanıcılarının büyük kısmı en az bir influencer takip ediyor.

  • Tüketicilerin %49’u karar verirken influencer’lara güveniyor.


data by bettermarketing.pub


Influencer’lar nasıl bulunur?


Dinle

Belli hashtag’leri, keyword’leri, konu başlıklarını ve ünlüleri takip edebileceğiniz hesaplar oluşturun. Google Alerts ya da Twitter bunun için uygun örnekler olabilir. Bu şekilde bu başlıklarda kimlerin sürekli olarak organik etkileşimlerle öne çıktığını görebileceksiniz.


Linkedin

Bir sosyal medya olarak sürekli büyüyen Linkedin daha profesyonel kitlelere erişebileceğiniz bir alan. Burada çok takipçiye sahip kanaat önderleri, fikir liderleri ve hikaye anlatıcılarla karşılaşabilirsiniz. Elbette bu insanlar her zaman bu tür sponsorluklara açık olmayabilir ve kendi etkilerini gelire dönüştürmek için farklı yöntemler seçiyor olabilir.


Sosyal Medya

Elbette sosyal medya üzerinde gelişmiş bir kavramın öznesini bulabileceğiniz en muhtemelen yer aynı sosyal medyalar olacaktır. Facebook, Instagram, TikTok, Snapchat gibi alanlarda hesaplar açıp müşteri profilinize uygun kişilerin takip ettiği influencer’ları inceleyebilirsiniz.


DiÄŸer Platformlar

The Hub gibi dünya çapında ya da lokal olarak influencer bulma hizmeti veren ajans ve web siteleri çokça mevcuttur. BU platformlardan da yararlanabilirsiniz ancak dikkat edilmesi gereken nokta bu platformlarda sahte ve takipçi satın almış influencer’larla karşılaşma olasılığınız epey yüksek.


Influencer Marketing kampanyası planlama


Influencer’larla çalışırken değerlendirilmesi gereken bazı önemli hususlar vardır. Bu türde kampanyalar gerçekleştirirken süreci 6 adımda inceleyebiliriz.


1- Araştırma

Birçok sürecin en önemli aşaması başlangıçta yapılacak araştırmadır. Influencer’larla gerçekleştireceğiniz kampanyalarda da durum farklı değil. Öncelikle hedef kitlenizin kağıt üzerindeki tanımını önünüze alın ve müşteri profili belirleyin. Müşteri profilinizin ne tür içerikleri beğendiğini, hangi hashtag’lerden yararlandıklarını ve kimleri takip edip etkileşime girdiklerini detaylıca inceleyin. Bu şekilde sizinle en alakalı influencer’ları bulabileceksiniz.

Araştırma aşamasında bir başka önerimizse markanız hakkında zaten konuşmakta olan insanlara ulaşmak, bu kişilerle iş birliği yapmak ya da onlara hediyeler göndererek doğal paylaşımlarla düşük bütçeli etkileşim yakalamak olabilir.


2- Ä°rtibat

Adayları bulduktan sonra yapmanız gereken influencer’larla ya da menajerleriyle iletişime geçmek olacaktır. Bu aşamada iletişimi güçlendirecek aracılar bulmak ilişkinin kurulabilmesi için katalizör olacaktır. İlk irtibatı kurduktan sonra detayları konuşmak üzere konuşmaya davet edebilirsiniz. Bu noktada sizinle influencer’larla direkt olarak paylaşabileceğiniz, İngilizce template paylaşıyorum.

 

-Kendinizi tanıtın-

My team and I’ve been following you and we are loving your content. We believe your content resonates with our audience and your profile aligns with our brand values.


We are a (Sattığınız ürün ya da verdiğiniz hizmet) company, operating in (lokasyonunuz). Since you are also into (yaptığınız işle influencer’ın ortak yönü) I wanted to reach out to you. Let’s have a chat if you are open to doing a collaboration together.


Let me know how that sounds and don’t hesitate to call me on my mobile below.

 

Paylaştığım checklist'te de belirtildiği gibi birden çok e-mail çıkılacaksa bu mailleri önceden hazırlamak, tanışma ve follow-up maillerini kenarda tutmak zaman açısından sağlıklı olacaktır.


3- Kampanya bütçesi ve hedefleri

Detaylı bir kampanya planı ve zaman çizelgesi hazırlayın. Eğer kampanya çerçevesinde birden çok influencer’la çalışacaksanız ya da bir yandan kampanyayla ilgili kendi sesinizi duyurmaya devam edecekseniz, ortak bir hashtag kullanılması şiddetle tavsiye edilir.

Bütçe açısından değerlendirilmesi gereken birtakım kriterler vardır. Bazı influencer’lar sabit bir oran üzerinden ilerliyor olabilir, sizinse makul gördüğünüz bütçeye gö re müzakere etmeniz gerekebilir. Bu müzakerelerde temel olarak alabileceğiniz en önemli kriter edineceğiniz lead’lerin kalitesidir. Bu lead’ler ile diğer kanallardan edindiğiniz lead’lerin cost-per-click, cost-per-lead ve cost-pear-sale gibi verilerle karşılaştırabilirsiniz. Elbette normalde ödediğiniz ücretlerden fazlasını ödemeyi bekleyin çünkü influencer’lar benzersiz bir topluluğa sahiptir ve spesifik bir takipçisi vardır.


4- Ä°zleme

Belirlediğiniz KPI’lar çevresinde kampanyanın sonuçlarını inceleyin. Bunları takip edebilmek için influencer’la yarattığınız bir url’yi paylaşırsınız. Örnek olarak bit.ly gibi url kısaltma hizmetleri spesifik bir linkten gelen kullanıcıların takibini yapmanızı sağlar. Hubspot gibi CRM araçları da benzer araçlar sunmaktadır.


5- Ödeme

Bütçeden bahsederken de konuştuğumuz gibi birçok influencer’ın kendi belirledikleri ücretler olacaktır. Üstelik sonuçlar da garanti olmadığından riskli bir yatırım aracı olarak görülebilir. Öte yandan kiminle nasıl çalışacağınızı belirleyebilir, paket çalışmalar oluşturarak ve alternatif teklifler alarak bütçenize en uygun seçeneği belirleyebilirsiniz.



Örneğin Türkiye’nin en büyük makro influencer’i Danla Biliç bir Instagram postu için 100.000 lira gibi bir ücret istemektedir ve sadece kendi uygun gördüğü markalarla çalışmaktadır. Mikro influencer’ların ücreti makro influencer'lara kıyasla çok daha düşüktür. Instagram influencer fiyatları sayfanın takipçi kalitesine göre 500 lira gibi düşük ücretleri de kapsayabildiği gibi, egonun devreye girebileceği bir iş alanı olduğundan influencer'ın kendine daha fazla değer biçmesi de mümkündür. Nano influencer’larlaysa çok mütevazi miktarlarla çalışabilirsiniz.


Ücretsiz ürünlerle tanıtımları ücretsiz yaptırabilmek de sık sık uygulanan bir stratejidir ancak ortada bir anlaşma olmadığında influencer’ın ürününüz hakkında olumsuz yorumlar da yapabileceğini göz önünde bulundurmak gerekir.


6- Analiz ve Raporlama

En önemli adımlardan biridir. Az öncede söylediğimiz gibi sonuçlar garanti değildir ve bu yüzden kampanya sonrası analizleri gerçekleştirmek ve faydayı diğer kanallarla karşılaştırmak gerekir. Aşağıdaki metrikler işinize yarayabilir:


Engagement (EtkileÅŸim)

Beğeniler, paylaşımlar, yorumlar ve platforma göre değişiklik gösteren post’a gösterilen direkt ilgiyi gösterir. Bu veriye ulaşmak çok kolaydır ve kendiniz dilediğiniz zaman kontrol edebilirsiniz.


Impression (Gösterim sayısı)

İçeriğin görüntülenme sayısını gösterir. Bu veriyi influencer’dan istemeniz gerekmektedir.


Reach (Ulaşım)

Yine influencer’dan isteyebileceğiniz bir veridir. Postunuzun potansiyel ulaşabileceği benzersiz kişi sayısını anlamanıza yardımcı olur.


Sonuçlar

Kampanyanız sonucunda kaç kişinin beklediğiniz aksiyonu aldığını gösterir. Yukarıda bahsedilen özel linkler aracılığıyla okunabilir.


Influencer Olmak

Influencer olmak sosyal medyada fazlaca zaman geçiren birçok insanın hayalidir çünkü zaten eğlenerek yaptıkları aktiviteden para kazanmayı ümit ederler. Çok fazla oyun oynayan insanlar yayınlardan para kazanma umuduyla bu işe girer. Elbette başarılı da olabilirler ancak not etmek gerekir ki influencer olmak için yapmanız gereken ilk şey bir şeyde iyi olmak. Bu bir konuda bilgili olmak da olabilir, bir şeyi iyi yapmak da. Çünkü influencer sadece çok takipçisi olan insanlar değildir. Influencer'i diğerlerinden ayıran en önemli şey tüm takipçilerinin ortak bir ilgi alanı bulunmasıdır. Markalara karşı sizi değerli yapacak husus da budur.


Örneğin mahallenizde yoga yapan kadınlar için oluşturduğunuz 900 takipçisi olan sayfa bir nano influencer olarak değerlendirilebilir. Eğer fırsatları kovalarsanız markalarla etkinlikler gerçekleştirebilir, referanslar edinebilir ve sayfanızı büyütürken para kazanabilirsiniz.


Elbette sosyal medyada çok farklı uğraşlar ve içeriklerle ünlü olup para kazananlar da vardır ancak bu insanlar kısa süre içerisinde markalar için değersizleşir çünkü itibarları olumsuz yönde zedelenmiştir.


Influencer'larla ilgili kafana takılan soru varsa İletişim sayfasından bana ulaşabilirsin. Marketer's Lens olarak yeni yeni kurulurken referans bulmak için ücretsiz hizmetler sağlıyorum. Pazarlamayla ilgili aklına takılan diğer soruları da danışman mümkün olduğu gibi sadece merhaba demek için de yazabilirsin.


Yazı hoşuna gittiyse sevgi göstermek için Linkedin'de paylaşman beni çok mutlu eder.


Yararlandığım kaynaklardan başta gelenleri şu şekilde

  • Ultimate Guide to Influencer Marketing by Hubspot

  • Influencer Marketing for Brands by Aron Levin

  • How to Build Successful Influercer Marketing Program by Influencer Marketing Hub

bottom of page