top of page
  • Yazarın fotoğrafıUğur Uçar

Anahtar Kelimelerle 3 Adımda İşinizi Büyütmek

Güncelleme tarihi: 30 Mar 2021

Anahtar kelimeler tüm işletmelerin Google’da daha öne çıkmak için yararlandığı araçlardır ve her pazarlamacının bilgi sahibi olması gereken bir konudur.


Çünkü anahtar kelimeler Google reklamlarında başarılı olmanız ve SEO’nuzu güçlendirebilmeniz için en önemli araçtır.


Hiç kimsenin aratmadığı ya da merak etmediği anahtar kelimelerle uğraşırsanız sitenize trafik çekemezsiniz. Ya da aksine yanlış anahtar kelimeleri kullanırsanız yanlış insanları sitenize çeker ve dönüşüm sağlayamazsınız.


Peki anahtar kelime nasıl bulunur? Anahtar kelime analizi nasıl yapılır? En iyi ücretsiz anahtar kelime planlayıcılar hangileridir?

Bu rehberde;

  • Anahtar kelimelerin ne olduğunu,

  • Anahtar kelime araştırmasının nasıl yapılacağını

  • En iyi ücretsiz anahtar kelime bulucuların hangileri olduğunu

bulacaksınız. Keyifli okumalar.


Anahtar Kelime Nedir?


Anahtar kelimeler içeriğinizi tanımlayan fikir ya da kelimelerdir.

SEO anlamında bir aramayı en özet şekilde ifade eden kelime ya da kelimeler grubuna anahtar kelime denir. Anahtar kelimeler internetle aramızdaki aracılık gören arama motorlarının işini yapmasını sağlar. Anahtar kelime araştırması yapmak, Google ya da diğer arama motorları üzerinde oluşturacağınız reklam kampanyaları ve SEO’nuzu geliştirmek için gereklidir.


Anahtar Kelime araştırması nasıl yapılır? Beyin Fırtınası:


Anahtar kelimeleri araştırmak için arama motorlarına gidebilir ve ücretsiz sunulan otomatik tamamlama özelliğinden yararlanabiliriz. Bu işlem oldukça basittir. Çeşitli aramalar yaparak alanınızla ilgili çeşitli anahtar kelimeleri kolayca görebilirsiniz.


Bunun için benim yararlı bulduğum soovle.com gibi çeşitli ücretsiz araçlardan da faydalanabilirsiniz.


Örneğin aşağıdaki aramayı Google’da yaptığımda doğrudan bana en çok aranan “long-tail keywords” aramaları sunuyor.



Eğer yazımın girişine bakarsanız, bu anahtar kelimelerden bazılarına rastlayacaksınız ve elbette bu bir tesadüf değil. Peki long-tail anahtar kelimeler ile diğerlerinin bir farkı var mı?

Teknik olarak aralarında bir fark yok, ikisi de aynı amaca hizmet eden kelimeler bütünü. Öte yandan long-tail keyword’ler daha spesifik ve rekabetin düşük olduğu anahtar kelimelerdir. Örneğin Google’da “İçerik Pazarlama” anahtar kelimesi için olan rekabet “İçerik Pazarlama Stratejisi Nasıl Oluşturulur?” dan daha yüksektir. Bu yüzden kendi nişinize ulaşmak için bu tür anahtar kelimelerden yararlanmanız gerekebilir.


Long-tail keyword’lerin en öne çıkan özelliği ise genelde bu tür arama yapanların satın alma aşamasına daha yakın olmasıdır. Örneğin “41 numara mavi spor ayakkabı” aramasını kullanan kişinin “spor ayakkabı” aramasını yapan insana göre satın almaya daha yatkın olduğunu söyleyebiliriz. Çünkü kişi ne istediğine az çok karar vermiş ve farkındalık aşamalarını geçmiştir.

Google’daki aramaların %70’i long-tail keyword’lerden oluşur.


Adım 1: Anahtar kelimeleri Keşfet


Anahtar kelimeleri keşfetmeye başlamadan önce bir beyin fırtınası yapmanızda yarar var. Bu noktada yaptığınız işi değerlendirmeniz ve müşterilerinizin neyi aratabileceğine dair bir bilinç akışı gerçekleştirmelisiniz. Belki müşterilerinizle direkt olarak da konuşabilirsiniz.


Örneğin çöp kovası üreticisisiniz, düşünmeye başlayın, müşterinizin hangi sorunlarına çözüm sunuyorsunuz? İnsanlar en çok ne aratacaktır? Belki “Kokuyu hapseden çöp kovası” nı kullanmanız gerekiyordur. Belki “Asansörlü Çöp Kovası” yerine “Pedallı Çöp Kovası” ya da “Basınca Açılan Çöp Kovası” gibi anahtar kelimeleri kullanmanız gerekiyor olabilir.


Bu anahtar kelimelerinizi belirledikten sonra anahtar kelime planlayıcılardan faydalanarak neyin en çok aratıldığını görebilirsiniz. “Çöp kovası” ya da “Çöp kutusu” gibi genel bir anahtar kelimesinin size çok faydası olmayabilir. Jenerik kelimelerde rekabetin yüksek olduğundan bahsetmiştik.




Yukarda Google Trends aracını kullanarak “Çöp kutusu” için arama hacimlerini inceledim. Bu grafik "Çöp kovası" aramasının zamana göre popülerliğini gösteriyor. Bazı anahtar kelimeler dönemsel olarak yükselip düşebilir. Bu anlamda Google Trends bize önemli bir iç görü sunar.






Yukarıda “Çöp kutusu” aramasıyla ilgili Google'ın önerdiği bazı sonuçlar mevcut. Bu bilgiye bağlı olarak bu anahtar kelimelerle ilgili daha ileri araştırma yapabilir ve içerik stratejinize entegre edebilirsiniz.


Adım 2: Bir "Anahtar Kelime Planlayıcı" aracılığıyla arama hacmini ve rekabeti araştır


Anahtar kelimeleriniz için beyin fırtınası yaptıktan ve yüzeysel olarak arama motorlarında araştırmalar yaptıktan sonra yardımcı araçlardan faydalanmaya başlayabiliriz. Anahtar kelime planlayıcılar kullanarak daha kolay ve isabetli sonuçlara ulaşabilirsiniz. Bu anahtar kelime buluculardan bazıları ücretsizken bazıları çok tuzlu fiyatlara satılıyor. Bu araçların çoğu benzer şekilde çalışır ve verileri de benzer şekilde elde eder. Bu araçlar sayesinde:

  • Anahtar kelimenin aranma hacmi

  • Rekabeti

  • Reklam maliyeti

gibi bilgilere erişebilirsiniz. Elbette bu araçları sunan firmaların sağladığı ek faydalar da mevcut.


Anahtar kelimelerin arama hacmi nicel olarak tek başına anlamlı olmayabilir. Örneğin “akıllı telefon” araması devasa hacimlere sahip bir anahtar kelime. "Akıllı telefon" için 1000 gibi arama sayıları pek bir şey ifade etmeyebilir. Öte yandan “yönetim danışmanlığı hizmetleri” kelimesindeki 100 arama işletmeniz için kritik olabilir.


Anahtar kelimenizin bir de rekabet skoru vardır, bu o kelimeyi kullanarak arama motorlarında yükselmenin zorluğunu gösterir. Yine bu konuda da hiçbir araç kullanmadan hangi kelimelerin yüksek rekabete sahip olduğunu sadece arama yaparak görebilirsiniz. Örneğin “Akıllı Telefon” aramasını yaptığınızda Vatan Bilgisayar ya da MediaMarkt gibi büyük perakendecileri göreceğinize şüphe yok. Yine arattığınız kelime için haber sitelerine rastlıyorsanız muhtemelen rekabetin yüksek olduğu bir kelimeyi aratıyorsunuz demektir.

Hangi kelimenin ne kadar dönüşüm sağladığını bu ücretli araçlar aracılığıyla görmek mümkün.


Adım 3: Anahtar kelimeleri kullan


Artık anahtar kelimelerinizi planladığınıza göre onları kullanabilirsiniz. Bunun için bir excel listesi oluşturabilir ve bunları işaretleyerek içerik pazarlama stratejinize entegre edebilirsiniz.


Anahtar kelimeleri kullanmaya başlayıp uzun uzun blog yazıları yazmadan önce bir düşünün. Bunu aratan kullanıcı neye ulaşmak istiyor? Bir ürün mü satın almak istiyor? Yoksa sorusuna bir cevap mı arıyor?


"Nasıl bir buzdolabı seçmeliyim?" araması için bir sayfa oluşturacaksanız kullanıcıyı bir blog yazısıyla karşılamanız bilgece olacaktır.


"A sınıfı buzdolabı" araması içinse satın alma yapılabilecek bir sayfayla karşılayabilirsiniz.


Google’da "New Balance" araması yaparsanız karşınıza ilk New Balance’ın resmi sitesi gelecektir. Eğer Google’da "New Balance Siyah Sweatshirt" diye aratırsanız muhtemelen karşınıza bir e-ticaret sitesi çıkar.


Anahtar kelimeye göre kullanıcının niyeti, buna bağlı olarak tüketicinin karşılaşmayı beklediği sayfa değişecektir. Kullanıcının niyetini biliyorsanız, içeriğinizin ne olacağı da kafanızda oluşmaya başlayacaktır. İlgili anahtar kelimeleri içerik stratejinize yaymaya başlayabilirsiniz.


SEO uzmanları her 100 kelime için 1 anahtar kelime kullanmanızı öneriyor.

En iyi Anahtar Kelime Planlayıcı Araçlar Nelerdir?


Bunun için değişik fiyatlarda birçok araç var, sizin için en uygun olanını bulmak için karşılaştırma yapmanız gerekebilir. Söylemekte fayda var, bu araçları satan şirketler içerik pazarlamasındaki dünyanın en önde gelen şirketleri. O yüzden araştırırken karşılaşacağınız içeriklerin önemli bir kısmı taraflı olacak. Öyle taraflı ki tümünün kendini diğerleriyle karşılaştırdığı içerikler bile mevcut. Daha şeffaf bir fikir oluşturabilmek için ücretsiz deneme süreçlerinden yararlanıp en iyisini kendiniz bulmanızı ya da kullanmış olanlardan öneriler almanızı şiddetle tavsiye ederim.



Bazı premium anahtar kelime planlayıcılar

  1. SemRush

  2. Ahrefs

  3. MozPro

  4. Growth App

  5. Serpstat


Ücretsiz anahtar kelime planlayıcılar/bulucular


  1. UberSuggest

  2. Google Ads

  3. Keywordtool.io

  4. soovle.com

  5. Google Trends


UberSuggest


UberSuggest ücretsiz olan en iyi araçlardan biri. Kendi websitenizin ve rakiplerinizin trafiğini, backlinklerini görebilir, anahtar kelimeler planlayabilirsiniz. Ayrıca oldukça kullanışlı bir kullanıcı arayüzü mevcuttur. Sol menüden Keyword Ideas’a tıklayarak anahtar kelime planlamaya başlayabilirsiniz. Dili ve lokasyonunuzu seçip aramalarınızı buna göre yapabilirsiniz.


Özellikle küçük işletmenizi büyütmeye çalışıyor ya da içerik üreterek kitlenize ulaşmak istiyorsanız ve çok bütçeniz yoksa UberSuggest yararlanabileceğiniz çok iyi bir araç.


Google Ads


Google Ads Anahtar Kelime Planlayıcı ücretsiz bir araç planlayıcı olarak oldukça fazla detay sunuyor. Kullanması oldukça basit olan araç ile Google’da oluşturacağınız reklam kampanyalarınızı planlayabilirsiniz. Bu araç Google reklamlarıyla ilgili diğer tüm süreçlere doğrudan entegre olduğundan oldukça kolaylık sağlıyor.


Peki Google Anahtar Kelime Planlayıcısına reklam vermeden nasıl erişebilirsiniz?


Google Ads’de hesap oluşturmak için öncelikle Google’la giriş yapıyorsunuz. Google sizden bir reklam kampanyası oluşturmanızı istiyor ama aslında anahtar kelime planlayıcıya erişmek için bunu yapmanıza gerek yok.


  • Sayfanın aşağısına inin ve “Uzman Moduna Geçin” butonuna tıklayın.




  • Daha sonra “Kampanya olmadan bir hesap oluşturun”u seçin.




  • Gerekli bilgilerin girişini yapıp gönder dedikten sonra anahtar kelime planlayıcıya erişebilirsiniz. Sayfanın sağ üstünden “Araçlar ve Ayarlar” menüsünü açın.




“Anahtar Kelime Planlayıcı”yı seçin ve hemen fikirler oluşturmaya başlayın.

Keywordtool.io


En popüler aramaları gösteren bu araç maalesef tamamen ücretsiz değil. Daha çok sonuç görmek için Pro abone olmanız gerekiyor. Keywordtool’un en iyi özelliği ise Amazon, Youtube ya da Playstore gibi çeşitli arama motorlarından sonuçları da görüntüleyebilmeniz.


Soovle.com


Yazımın başında da bahsettiğim gibi soovle.com müthiş bir planlayıcı olabilir, en azından beyin fırtınası aşamanız için. Soovle.com’da yaptığınız aramanın çeşitli büyük arama motorlarından gelen otomatik tamamlama sonuçları çıkıyor. Bu şekilde hangi arama motorunda neler çıkıyor ve aralarındaki farklılıklar neler gibi sorularınıza anında cevap alıyorsunuz.


Google Trends


Google Trends fırsatları gözlemlemeniz için ve aramaların yoğun olduğu lokasyonları incelemeniz için çok basit bir araç. Ayrıca farklı anahtar kelimeler arasında karşılaştırma yapabilir ve trendlerin ne yönde olduğunu görebilirsiniz.




Toplamak gerekirse, anahtar kelimeler içerik stratejiniz için çok kritiktir, özellikle websiteniz üzerinden gelir elde etmek ya da SEO'nuzu güçlendirerek satışlarınızı arttırmak istiyorsanız nasıl çalıştıklarını bilmeniz faydalı olacaktır.


Bu yazımda anahtar kelimelerin ne olduğuna ve önemli anahtar kelime planlayıcılara değindim.


Eğer bunun gibi içerikleri yararlı buluyorsan, sosyal medya adreslerimde paylaştığım "Pazarlamacı Gibi Bakmak" serisindeki tüm içerikleri aylık bültenler şeklinde e-posta kutunda bulmak isteyebilirsin. Hemen aşağıdan e-posta bültenine ücretsiz abone ol.

bottom of page