top of page
  • Yazarın fotoğrafıUğur Uçar

Her Pazarlamacının Bir Ders Çıkaracağı 7 Film/Dizi (ve bir bonus)

Güncelleme tarihi: 30 Mar 2021

Pazarlamacıların trendleri takip etmesi ve güncel kalması şart, her şeyin sürekli çok hızlı bir şekilde değişmesi yorucu olabiliyor. Biraz ara verip bu dizi/filmlerin keyfini çıkarmayı denemelisin.


Eğer iletişimci, reklamcı, satışçı ya da pazarlamacıysan aşağıda önerdiğim dizi, film ve belgeseller seni hem eğlendirecek, hem de dersler çıkarmanı sağlayacak. Başlayalım!


Mad Man

Gizemli ve yetenekli reklamcı Donald Draper’a odaklanan ve 60’larda geçen bu dizi New York’un en prestijli reklam ajansı hakkında bir dram.

"Change is neither good nor bad. It simply is.”

Neden Bu Listede?


Bu dizide çok şey oluyor ama bir pazarlamacı ya da girişimci merceğiyle bakarsanız dizinin önemli bir kısmı iş dünyası hakkında. İşlerin en duygusallaştığını düşündüğümüz anda bile konu işe gelebiliyor. Dizide nasıl başarılı bir iş insanı olabileceğinize dair önemli ipuçları mevcut.


Minimalism: A Documentary About The Important Things

Bu belgesel sahip olduğu tüm mülkleri satarak minimalist bir yaşamı tercih eden insanlara odaklanıyor ve “Daha azıyla nasıl daha çoğuna sahip olursunuz?” sorusunu felsefi anlamda tatmin edici görsel içeriklerle irdeliyor.


You can never get enough of what you don’t really want.

Neden Bu Listede?


Özellikle markaların birbiri peşi sıra logolarını ve diğer marka bileşenlerini sadeleştirme adına radikal kararlar aldığı son 10 yıla bakıldığında, bu belgeselden edineceğiniz perspektif pazarlama kararlarınızı iyileştirebilir. Daha az, aklımızda bir dinginlik yaratır. Daha az yazı, daha az bilgi, daha az iş, daha az fotoğraf. Pazarlama ve reklamcılıkta kitlenize hitap edecek en iyi yazı ve görsel dizaynlar temiz ve sade olanlardır.


Thank you for smoking


Bu dram/komedi filmi büyük bir tütün firmasının temsilcisi Nick Naylor’ın 12 yaşındaki oğluna rol model olmaya çalışırken bir yandan da tütün sektörünü savunmasını anlatıyor.


That's the beauty of argument, if you argue correctly, you're never wrong.


Neden Bu Listede?


İnsanlar inanmak istedikleri şeyleri duymak ister ve bundan ötürü bu film herhangi bir şeyin pazarlanabileceğine dair mükemmel bir ders içeriyor. Yukarıdaki filmden alıntıda da belirtildiği gibi, kaybeden tarafta olsanız bile güçlü bir argüman sizi kurtarabilir. Bu filmden çıkaracağınız dersler zorlu bir görüşmede kazanan taraf olmanızı sağlayabilir.


The LEGO movie

Bu film içerik pazarlama hakkında değil ama filmin kendisi mükemmel bir içerik pazarlama örneği.

Sorry it's just business... lord business.

Neden Bu Listede?


İçerik pazarlama; bir markayı öne çıkarmak yerine markanın ürün ve hizmetlerinin çözdüğü sorunları, markanın hedef kitlesine hitap edecek şekilde anlatmaktır. Bu noktada marka isminin filmin adı olması sebebiyle konu tartışmalı hale geliyor fakat The LEGO Movie’den içerik pazarlaması yapanların çıkarması gereken çok fazla ders var.


Animatör Chris Mckay film hakkında şunu söylüyor: “90 dakikalık bir LEGO reklamını aldık ve bunu eğlenceyi, yaratıcılığı ve keşfetmeyi kutlamaya adadık. Ve bunu yaparken eğlendik.”


Black Mirror

Her bölüm farklı bir hikaye anlatan Black Mirror aslında tek bir konuya odaklanıyor, o da ekranların (siyah aynaların) hayatımızı nasıl etkilediği.

So many choices, you end up not knowing which one you want.

Neden Bu Listede?


Şahsen The Platform ya da Snowpiercer gibi bariz metaforlar içeren yapımlardan haz etmem. Çünkü bir Instagram postuyla anlatabileceğimiz içeriğin filmleştirilmesine pek de gerek olmadığını düşünürüm. Diğer taraftan Black Mirror iyi yapıldığında bu tür içeriklerin insanı ne denli derinden etkileyebileceğini kanıtlar nitelikte.


Sosyal medyanın, yapay zekanın ve sanal gerçekliğin hayatımızda sebep olabileceği değişiklikleri keşfe çıkan ve derinlemesine inceleyen dizide her bölüm farklı bir hikaye işleniyor ve her birinin size düşünecek çok şey vereceğine şüphe yok.


Inside Out

Riley San Francisco’ya taşınınca duyguları; mutluluk, korku, sinir, iğrenme ve üzüntü yeni şehir, yeni ev ve yeni okulla nasıl mücadele etmeleri gerektiği üzerine bir çatışmaya girer.


I'm too sad to walk, just give me a few... hours.


Neden Bu Listede?


Öncelikle çok tatlı bir film fakat tatlılığının ötesinde çok önemli bir dersi var. O da başarı için tüm duygularımıza ihtiyacımızın olduğu. Satışçılar yüksek duygusal zekaya sahip olmalıdır, eğer içinizde bastırılmış bir duygu varsa insanlar bunu yüzünüzden okuyacaktır. Yüzlerce araştırma duygusal zekanın kötü satışçı ile iyi satışçıyı birbirinden ayıran kritik unsurlardan biri olduğunu söylüyor. Eğer müşterinizle bağ kurmak ve motive kalmak durumundaysanız yüksek duygusal zekaya sahip olmanız şart.


The Social Network

Harvard öğrencisi Mark Zuckerberg’in, daha sonra Facebook’a dönüşecek olan, siteyi kurmasını anlatıyor.

Taking entire social experience of college and putting in online...


Neden Bu Listede?


Bu film bugünün jenerasyonunun kendini görebileceği bir konuya değiniyor. O da Zuckerberg’in sosyal yöndeki zayıflığı nedeniyle üniversiteyi çevrimiçi bir deneyime dönüştürme çabası. Zuckerberg çok zeki ve sahip olduğu problemin çözümünü kendi üretiyor.


Film sırasında Zuckerberg’in reklama para harcamak yerine, mükemmel bir ürün oluşturmak için sarf ettiği çabayı görüyoruz. Zuckerberg’e göre platform daha iyi olur ve kullanıcıları tarafından sevilirse zaten daha çok kullanıcıyı çekecektir.


Bonus: The Office

Orjinali İngiliz komedyen Ricky Gervais tarafından kaleme alınmış bu Amerikan uyarlaması sitcom dizisi bir ofisi anlatıyor ama bu bildiğimiz gibi bir ofis değil.

Bears, beets, Battlestar Galactica.


Neden Bu Listede?


The Office genel olarak karakterlerin yerine utanmanıza sebep olacak izlemesi zor bir dizi. Bu görüşün aksine izleyicileri tarafındansa yapılmış en komik dizi olarak nitelendiriliyor ve sizin de bu gruba katılmanızı şiddetle tavsiye ederim.


The Office satışçılar için çok önemli dersler barındırıyor. Micheal Scott (ofisin dalga geçilen patronu) her ne kadar absürd kararlar alıp akıl dışı hareketlerde bulunsa da çok iyi bir satışçı. Bu özelliği de onu Scranton şubesinin müdürü yapmış.


Inside Out filminde de belirttiğim gibi duygusal zeka bir satışçı için vazgeçilmez bir unsur. The Office’de de Micheal Scott’ın yüksek bir duygusal zekaya sahip olduğunu görüyoruz. Satış yaparken müşteriyle bağ kurma gücü onun en önemli özelliği.



Listemizin sonuna geldik, ne düşünüyorsunuz?


Bu filmleri izlemeye zaman bulursan mutlaka yorumlarını bana bildir. Eğer bir sohbet başlatmak istersen seni Marketer's Lens Twitter ya da Instagram adresine davet ediyorum.


İçerikler hoşuna gidiyorsa e-posta bültenime ücretsiz abone olabilirsin. E-posta bülteninde göndereceğim içerikler normalde paylaştığım içeriklerden farklı olacak, bu yüzden kaçırmak istemeyebilirsin.



bottom of page